Pri FrodXovi spletni strani me motijo 3 stvari:

1. V 2 sekundah ne moreš ugotoviti, s čim se FrodX ukvarja. 

2. Generira bistveno preveč »DIY leadov« (taki niso potencialni kupci – zgolj učijo se, kako bi sami nekaj naredili).

3. 4 od 5 izzivov, ki jih dobimo, nam pošljejo takšni, ki si naših storitev v resnici nočejo ali pa celo ne morejo privoščiti.

Pravzaprav me najbolj moti točka 1. Morda ne toliko zato, ker se mora obiskovalec poglobiti, da bi z nami začel sodelovati, kot zaradi tega, ker tudi moja žena in otroci ne znajo razložiti, s čim se ukvarjam. Ko jih kdo to vpraša, pač rečejo, da sem podjetnik.
Nikogar ne zanimate vi! Click To Tweet Moja ideja za rešitev prvega problema FrodXove spletne strani je bila dokaj preprosta: z enim stavkom v slajderju na vstopni strani povemo, kaj delamo. Fedji in Jerneji sem predlagal, da namesto dosedanjega »Prilagodite posel spremenjenim nakupnim navadam vaših kupcev!« napišemo poved, ki je skupni imenovalec našim storitvam in rešitvam oz. rezultat našega dela: »Pomagamo vam prilagoditi marketing in prodajo spremenjenim nakupnim navadam vaših kupcev!«.
Ta »mala« sprememba se mi je zdela res odlična ideja. To vsi razumejo. To na nek način rešuje prav vse 3 navedene probleme. Pa mi je Fedja kaj hitro povedal, da tega ne bomo naredili.
»Pozabil si na pravilo, ki ga ves čas ponavljamo – »Nikogar ne zanimate vi!«. Kje je zdaj tvoj seznam pravil, kaj pisati in česa ne?«
 

Kupca zanimajo samo vsebine o problemu, ki ga želi rešiti 

Hudiča … Prav ima. Ljudi zanimajo samo njihovi problemi in rešitve zanje. Če jim razlagaš o sebi, jim greš na živce. Proizvajalec vzmetnic, ki ima na svoji spletni strani objavljene svoje vizijo-poslanstvo-vrednote in nagovor direktorja, ni nič bližje mojemu naročilu. To me ne zanima! To zanima njega. Mene pred nakupom zanima, kakšno vzmetnico bi jaz potreboval glede na svojo težo, velikost in spalne navade. Kakšna je razlika med podlogo iz lateksa in podlogo iz pene? Kakšna je razlika med HR peno in peno? Kako si lahko prilagodim vzmetnico po svoji meri in na kaj moram biti pri tem pozoren? …
Če strankam razlagaš o sebi, jim greš na živce. Click To Tweet Včasih nas zanese. Tudi take, ki živimo od tega, da podjetjem svetujemo in jim pomagamo oblikovati tržni nastop oz. digitalni marketinški stroj. Zato je fajn, da si pravila oz. zakonitosti, ki jih moramo upoštevati pri svojem delu, zapišemo. Kot check listo, ki je varovalka, da bomo uspešni, ko snujemo projekt za naročnika. Pomaga nam, da nas ne odnesejo nove in nepreverjene ideje.
 

Če ne veste, kako razmišlja kupec, se ne obremenjujte s pravili spletne rasti 

Ja, ljudje se v online svetu precej drugače obnašamo kot v fizičnem. Tudi norme so povsem drugačne, ko prestopimo digitalni prag. A kljub vsemu večji del napak (digitalnih) marketingarjev lahko pripišemo dejstvu, da se pogovarjajo sami s sabo in opisujejo svoje izdelke, ne rešujejo pa problemov svojih strank.
 
[email protected]
 
Vasi kupci