Zdi se mi, da je bistvo marketinga v razmisleku, kako biti drugačen. Drugačen v razvoju produkta, drugačen v oblikovanju ciljne publike, drugačen v nagovoru kupca, drugačen v komunikaciji vrednosti produkta. Od nekdaj je tako, danes ni nič težje … Morda v le eni stvari. Danes imamo bistveno več raznolikih možnosti za širjenje svoje drugačnosti, kot smo jih imeli na voljo še pred kakim desetletjem. A to, kar se zdi težje, je v resnici velika priložnost za vse male. Takšne, ki nismo globalni igralci, korporacije.
Zakaj moramo biti drugačni?
Dejstvo je, da na ”konvencionalen” način (običajno z outbound kampanjami) ne moremo tekmovati s korporacijami globalnega trga, ki imajo praktično neomejena sredstva v primerjavi s podjetji ”slovenske” velikosti. Zato mora večina podjetij nase znati opozoriti drugače.
Zdi se mi precej razumno, da ne želiš stopiti v ring, kjer ne moreš zmagati. Zato moramo biti drugačni! Drugačni tudi na način, kako distribuiramo zgodbo o svoji drugačnosti. Skozi kanale, kjer ni šuma korporacij. Ali pa drugih lokalnih konkurentov, ki niso opravili ključnega razmisleka o tem, kako smo zaradi dostopnosti informacij spremenili vzorce nakupovanja. Postajamo angažirani kupci, domač nam postaj inbound marketing. Outbound vse bolj preziramo.
Kaj je bistvo inbounda?
Delajte tisto, kar najbolj znate! Imejte marketing, ki pomaga vašim strankam. Če znate pomagati svojim strankam, potem je precej verjetno, da znate ustvarjati vsebino, ki bi uspela pomagati tudi vašim potencialnim strankam. Če boste to počeli zares uspešno, bodo te imele motiv, da vam za pomoč prej ali slej začnejo plačevati račune.
Ustvarite tak marketing, ki bo znal zaznati probleme vaših potencialnih strank in jim bo nakazal pot k njihovemu reševanju. Naučite se ustvarjati pravo vsebino v pravem kontekstu.
Oskrba vseh
Marsikomu, ki si noče priznati, da so vse informacije danes dostopne na klik, se zdi razkrivanje znanja ključni problem inbound marketinga. Res je, vedno se bodo našla podjetja in posamezniki, ki bodo požirali vse, kar položite na mizo, nikoli pa ne bi za to plačali. A takšna podjetja in posamezniki zelo verjetno tudi v nasprotnem primeru od vas ne bi nič kupili. Nič hudega – pomagajte vsem, vedno pa imejte v mislih, da v marketing vlagate zaradi tistih, ki so oz. postanejo vaše stranke.
In ne pozabite – podjetja, ki se jim osebno posvetite, ker so postala vaše stranke, na trgu bistveno hitreje napredujejo kot tisti, ki se napajajo le od ”drobtin”, s katerimi izobražujete trg in v končni fazi pospešujete svojo prodajo.
 
[email protected]
Ps: Pa še nekaj brezplačnega v pomoč, če že hvalim inbound.
kako-se-operativno-lotiti-inbound-marketinga