Včasih se mi zdi, da je prekletstvo mojega posla v tem, da se izredno veliko ljudi počuti kompetentnih, da sodi naše delo. Za razliko od mnogih drugih poslov se ljudje, ki smo tako ali drugače vpeti v marketing, produktni razvoj in izkušnjo strank (CX), ves čas soočamo z mnenji in »toplimi« nasveti. Neverjetno veliko ljudi, ki opazujejo naše delo, ima svoj pogled o tem, kaj je dobro in kaj ne. Še več – vedo celo, kaj bi bilo treba spremeniti. Če hočemo biti ustrežljivi do svojih strank, smo ves čas v precepu, koliko želj uslišati in kdaj vztrajati zavoljo rezultatov, ki jih bo čez čas pričakovala ta ista stranka.

Avtoriteta – mir za ceno polne odgovornosti

Moja žena, kirurginja, nikoli ne dela po ritmu, ki bi ji ga dajala stranka. Še manj pa se ji je treba vznemirjati s tem, da bi ji stranka narekovala, kako si želi biti operirana, da bo bolje zanjo, čeprav se z določenimi pacienti celo sreča pred samo operacijo. Jaz si kar težko predstavljam položaj, ki so si ga izborili zdravniki. Čeprav si vsakdo danes lahko ogleda posnetke operacij na YouTube, primerja različne kirurške tehnike med seboj, se pouči o teoriji in praksah, ki jih morda slovenski kirurgi niti še niso osvojili. Stranke enostavno verjamemo v strokovnost in dobronamernost kirurga. Verjamemo, da bo naredil najbolje, kar je v njegovi moči. Brez posebnih vnaprejšnjih obljub. Brez nagrade za uspešnost, ki zadrži plačilo. Enostavno zaupamo.
Ko se spremenijo pogoji sodelovanja, je treba redefinirati tudi odgovornost za rezultate. Click To Tweet

Ustrežljivost za ceno uspešnosti

Da se razumemo – ne moti me poziv k argumentaciji stališč in izmenjava mnenj. Ne moti me, da del tveganja delimo s svojimi strankami in smo celo delno plačani po uspešnosti sprememb, ki jih uvajamo. Moti pa me, ko se zavoljo kompromisa odmaknemo od pred časom sprejete strategije oziroma Customer Engagement Plana, ki ga pripravimo za vsako stranko ob pričetku sodelovanja, in pri tem pozabimo na redefiniranje odgovornosti. Ta na koncu ostane nam. Ne glede na odklone, ki smo jih zaradi ustrežljivosti sprejeli.
https://www.youtube.com/watch?v=ao7wOJ5qQ-s

Upravljanje odgovornosti – temeljev dolgoročnega partnerstva

Pravijo, da izkušnje štejejo. Ko me nekdo vpraša, kaj so ključna znanja, ki jih moraš osvojiti v mojem poslu, zdaj vem, da je to upravljanje odgovornosti. Spremembe, ko si nekdo želi izbrati svetlejši odtenek zelene barve, modernejšo tipografijo črk ali pa zmanjšati tempo kampanje, vložek v oglaševanje, ton komunikacije, kakovost vsebin, narediti odmor čez praznike …, vplivajo na uspeh. In odgovornost zanj si v enaki meri delita oba, ki sta kompromis sprejela. Znanje je, da se tega zaveda tudi naročnik. Tudi on sprejme odgovornost. Ko znaš na to pravočasno opozoriti, se izkaže, da zastavljen Customer Engagement Plan lahko ostane biblija in rezultati niso daleč od pričakovanj.
Odgovornost za (ne)uspeh si v enaki meri delita oba, ki sta kompromis sprejela. Click To Tweet  
[email protected]