Ste se že kdaj vprašali: Kaj Google ve o meni? Ste že pogooglali svoje ime? Če še niste, potem vas najbrž ne zanima, kaj lahko ta trenutek izvem o vas. Dejstvo je, da z vsako našo dejavnostjo na spletu puščamo sledi in to od prvih dni razširjene uporabe interneta, odkar prevladujejo družabni mediji pa še posebej. Vam je res vseeno za vaš spletni ugled oziroma online reputation?
V marketingu se zadnje čase precej ukvarjamo z milenijci, to »nesrečno« generacijo digitalnih domorodcev, ki naj bi vse delala drugače kot druge generacije.
Vam je res vseeno za vaš spletni ugled? Click To Tweet Ker sem se ravno poigraval z mislijo o pisanju pričujočega bloga, mi je padel v oči njegov opis študenta Juana, ki je študentske kolege, s katerimi se je nameraval povezati, najprej preveril prek njihovih spletnih profilov. Njihova digitalna podoba mu je v petih minutah razkrila več, kot bi izvedel iz pavšalnega pogovora na študentski zabavi.
V poslovnem svetu ni nič drugače. Ko se pripravljam na sestanek z osebo, ki je še nisem srečal, jo poiščem vsaj na LinkedInu, naslednji klik pa že pelje na Facebook. Nič slabega ali neetičnega ne vidim v tem, razen če vam je že misel na to, da vas nekdo takole preveri, neprijetna. V tem primeru se takoj vprašajte, kakšno podobo sebe delite z vesoljnim spletom.

Naša spletna podoba je naša osebna blagovna znamka

Večina od nas ima svojo osebno spletno podobo, ki jo tvorijo naše objave v družabnih medijih, fotografije, videi, blogi, spletni življenjepis ter vsa komunikacija s prijatelji in poslovnimi stiki. Spletni ugled je vezan na našo osebno blagovno znamko ali tako imenovani personal branding. Imeti jo pod nadzorom nam lahko prepreči marsikatero neprijetnost, vendar jo je pomembno pravilno vzpostaviti, razvijati in upravljati.
Veste, kaj vse lahko na spletu kdorkoli najde o vas? Click To Tweet

Kako določimo svojo blagovno znamko?

Osebno blagovno znamko sestavljajo naše vrednote, stvari, ki so nam pomembne, naša znanja in izkušnje ter ne nazadnje naša osebnost. O tem, kaj od naštetega nas bo predstavljajo na spletu s scenarijem zgodbe našega življenja, odločamo sami. Zase obdržimo tisto, kar predstavlja našo strogo zasebnost.
Vprašajmo se, kaj želimo, da drugi govorijo o nas in česa si o nas ne smejo zapomniti. Kakšen vtis želimo pustiti pri ljudeh, ki nas berejo?
Ne poskušajmo biti strokovnjaki na vseh področjih. Svojo spletno podobo omejimo na izkušnje, izobrazbo in dejavnosti, ki bogatijo našo osebno blagovno znamko. Tako bomo bolj v skladu s svojo osebnostjo.
Kaj želite, da si drugi zapomnijo o vas? Click To Tweet

Za koga ustvarjamo spletni ugled? Kdo je naša ciljna javnost?

Kdo so osebe, podjetja, ustanove, za katere moramo spletni ugled še posebej izpiliti? Bolj na osebni ali poklicni ravni, ozko usmerjeno ali bolj na široko? Na koga naša spletna podoba ne bo imela nobenega vpliva?

  • Ključne besede

    Spletni ugled je marketing samega sebe, zato opredelimo tudi ključne besede, ki nas opišejo. Zanimiv nasvet je, da za najpomembnejše poiščemo sopomenke in jih uporabljamo v svojih vsebinah ali jih budno spremljamo na spletu.

  • Bodimo dosledni ne glede na platformo

    Običajno svojo študijsko in poklicno pot objavimo na LinkedInu, vendar če za iskanje poslovnih priložnosti ali večjo vidnost uporabljamo še katera druga omrežja, bodimo dosledni in povsod navajajmo enake podatke. Pomanjkljivi datumi, izkušnje, konjički nas lahko hitro izdajo.

  • Izbira medijev in družabnih omrežij

    Povsod ne moremo biti prisotni in tudi nima nobenega smisla, saj hitro izgubimo nadzor. Izberimo omrežja, ki najbolj ustrezajo temu, kar želimo doseči. Kje bomo komentirali, blogali, objavljali videoposnetke in fotografije. Kako pogosto bomo to počeli? Če želimo usmerjati javno mnenje o sebi, poskrbimo, da bodo naše objave vidne na vseh naših kanalih.

Zapomnite si, da zasebnosti na spletu ni, pa četudi onemogočite javen dostop do svojega profila in se odločite komunicirati z zaprtim krogom ljudi. Vprašanje, ki si ga zastavlja bloger Had glede primera objave zasebnega tvita piarovke, sploh ni potrebno. Kar objavimo na spletu, je dostopno vsem, saj je to naš neizbrisen digitalni odtis!

Spremljajte, kaj o vas govorijo drugi

Tako kot to morda že počnete za svoje podjetje, najljubšo blagovno znamko ali izdelke, lahko tudi zase s pomočjo sistema Google alerts. Kot ključni besedi vpišite ime in priimek, sistem vas bo brezplačno obvestil, ko boste omenjeni.
Zavedajte se, da so vaši prijatelji, nekdanji sošolci, sodelavci in poslovni stiki vaši potencialni ambasadorji. Za vas govorijo, ko vas povezujejo s kakšnim dogodkom, o vas govorijo, ko vas priporočajo.

Priporočila so vzajemna

Ne sme nam biti odveč za svoje stike napisati priporočil. Običajno nam jih ti vrnejo, čeprav to ni obvezno. Priporočila spodbudijo nova in tako uspešno ustvarimo krog strokovnjakov na določenem področju. Žal se priporočil v poslovnih krogih zaradi naravne zadržanosti še vedno premalo poslužujemo.
Delite in bodite deljeni. Click To Tweet Naš spletni ugled mora biti izdelan v kvalitativnem in kvantitativnem smislu. Bodisi iščemo delo bodisi poslovne stike, naš digitalni odtis veliko pomeni, saj je dostopen vsakomur. Bodimo avtentični in originalni, vendar brez neumnosti, ki bi nas lahko izpostavile žalitvam in obrekovanju.
 
[email protected]