Povezane nakupovalne izkušnje (ang. connected commerce experiences) so pristopi, ki združujejo fizične in digitalne prodajne kanale za ustvarjanje brezšivne, konsistentne in personalizirane nakupovalne poti za kupce.  

Glavni cilj povezanih nakupovalnih izkušenj je omogočiti kupcem, da med nakupovanjem prehajajo med različnimi kanali (spletna stran, mobilna aplikacija, fizične trgovine, socialna omrežja) brez prekinitev ali nekonsistentnosti v nakupovalni izkušnji. 

Kako zagotoviti povezane izkušnje?  

  • Identifikacija strank: Zmožnost prepoznavanja strank ne glede na kanal, ki ga uporabljajo, kar omogoča sledenje njihovim preferencam in zgodovini nakupov. 
  • Zbiranje podatkov o nakupih: Zbiranje podatkov iz vseh kanalov za boljše razumevanje nakupovalnih vzorcev strank. 
  • Personalizirana sporočila in ponudbe: Uporaba zbranih podatkov za ustvarjanje prilagojenih ponudb in sporočil, ki ustrezajo individualnim potrebam in interesom strank. 

Primeri iz prakse  

1. City Beach – Z mobilno denarnico do identifikacije strank 

Strategija: Uporaba mobilnih denarnic za izboljšanje identifikacije strank in pridobivanje podatkov  

City Beach je izkoristil mobilne denarnice za izboljšanje identifikacije strank pri nakupih v fizičnih trgovinah. S tem so zbrali dragocene podatke, ki jim omogočajo boljšo personalizacijo izkušenj. Rezultat te strategije je bil tudi znaten porast članstva v programu zvestobe, saj so uporabili povezane komercialne taktike za povečanje konverzij. Po 11 mesecih so dosegli 40 % povečanje članov v bazi strank​.  

2. Salling Group – Konsistentne cene ne glede na kanal 

Strategija: Povezovanje spletnih in fizičnih trgovin za zagotavljanje konsistentnih cen in prilagojenih ponudb  

Salling Group, ki upravlja trgovine z živili v treh državah, je uporabil platformo za angažiranje strank, da je povezal svoje spletne in fizične kanale. To jim je omogočilo zagotavljanje konsistentnih cen in prilagojenih ponudb. Implementirali so avtomatizirane e-poštne kampanje, prilagojene spletne izkušnje in optimizacijo časa pošiljanja, kar je izboljšalo angažiranost strank​.  

3. Gibson Brands – Celosten pogled na stranko 

Strategija: Integracija večkanalnih podatkov za ustvarjanje celostnega pogleda na stranke  

Gibson Brands, znan po svojih glasbenih instrumentih, je uporabil večkanalne podatke za ustvarjanje celostnega pogleda na stranke. S pomočjo platforme za angažiranje strank so integrirali podatke iz obiska trgovin, spletnih nakupov, aplikacij in socialnih omrežij. To jim omogoča avtomatizirano pošiljanje prilagojenih vsebin in ponudb, kar izboljšuje izkušnjo strank in povečuje konverzije​  

Podrobnejše si lahko o primerih preberete v članku.  

Vas zanima še več?  

Prenesite si brezplačni vodnik 7 Pillars of OmniChannel Personalization.