Med tehnološkimi megatrendi četrte industrijske revolucije ima 3D-tiskanje prav posebno mesto. Tehnologija proizvodnje s tako imenovanimi aditivnimi postopki se vse bolj uveljavlja in je trenutno najbolj razširjena v avtomobilski, letalski, vesoljski in medicinski industriji, intenzivneje so jo začeli uporabljati tudi v izobraževanju. Natisnjena hrana, človeški organi, hiše in kmalu celo avtomobili bodo po napovedih strokovnjakov že v bližnji prihodnosti postali realnost. Korak do stroškovno sprejemljive domače rabe niti ni več tako daleč.
Smo torej na pragu velikih sprememb, ko bomo lahko vse izdelovali sami – tako doma kot v podjetjih. Ali tehnologija, ki omogoča prilagodljivo proizvodnjo maloserijskih predmetov, lahko ogrozi obstoječe poslovne modele in industrijsko proizvodnjo?

Očka, natisni mi hišo!

3D-tiskalnik spremeni digitalni predmet v fizični tridimenzionalni objekt. Ta nastane s postopnim nanašanjem stotisočev plasti plastike ali katere druge surovine ene na drugo. Tehnologija se iz leta v leto izboljšuje, zato smo od prvotnih naprav, ki so zmogle natisniti majhen plastičen predmet, prišli do prve v celoti natisnjene hiše. In to je šele začetek.
Moj tiskalnik trenutno ne premore niti barvne kartuše, medtem pa na Kitajskem tiskajo cele hiše. Click To Tweet V letu 2016 je bilo zaznati vse pogostejšo uporabo 3D-tiskanja na različnih področjih, še posebej v inženiringu, medicini in izobraževanju. Industrijska raba proizvodnje z aditivnimi postopki beleži 30-odstotno letno rast, število uporabnikov se iz dneva v dan povečuje, saj so naprave vedno bolj dostopne in predvsem omogočajo kakovostnejšo produkcijo. Morda je dan, ko bomo lahko v domači garaži natisnili svoj avto, še nekoliko oddaljen. Napovedi v knjigi Četrta industrijska revolucija kažejo, da bo prelomnica leta 2025, vendar so prav takšne “sanjske” zamisli sprožile zavedanje širše družbe o zmožnostih te tehnologije. Vsekakor se spreminja koncept številnih produktov, kajti maloserijski izdelki, unikatni sestavni deli in predmeti, ki jih doslej ni bilo mogoče naknadno izdelati, postajajo uresničljivi.

Spreminjanje proizvodnih procesov in poslovnih modelov

Imate zamisel za inovativen izdelek in bi jo radi preskusili? Danes predmet narišete v elektronski obliki ter ga lahko takoj natisnete in preskusite. Če ne ustreza vašim pričakovanjem, popravite načrt in ga natisnete znova. Precej hitro in »neboleče«. Če bi na primer izumitelja otroške žličke Spuni delala po običajni metodi izdelave prototipov, bi jima razvoj končnega produkta vzel veliko več časa kot s 3D-tiskanjem, saj so prototipe žličk ves čas razvoja testirali starši na svojih otrocih.
3D-tiskanje omogoča hitro izdelavo cenovno dostopnih izdelkov za prepričevanje potencialnih kupcev in uresničevanje še tako norih zamisli. Ker lahko te predmete povsem prilagodimo individualnim kupčevim željam, tehnologija popolnoma spreminja način, kako podjetja komunicirajo s strankami.
V industriji ortotike in protetike 3D-tiskanje poenostavlja doslej zelo zamudno izdelavo maloserijskih protez. Pacienta izmerijo in mu izdelajo protezo v enem dnevu, medtem ko je bilo včasih nanjo treba čakati nekaj dni, če ne tednov. Že tako preobremenjen zdravstveni sistem ima lahko od tega samo koristi.
S 3D-tiskom se odpirajo neslutene možnosti za personalizacijo izdelkov. Bo široka potrošnja izumrla? Click To Tweet Tehnologija vnaša inovativnost v proizvodne procese in se aktivno uporablja za izdelavo visokokakovostnih izdelkov. Izdelava prototipov je samo ena od stvari, ki močno pospešijo razvoj izdelkov in zmanjšajo njegove stroške ter ustvarjajo prilagodljivo proizvodnjo. Podjetja s tem občutno skrajšajo čas do prodaje novih izdelkov na trgu.
Skoraj neomejene možnosti 3D-tiskanja dajejo podjetjem priložnost biti korak pred konkurenco z novimi, inovativnimi izdelki in storitvami, obenem pa bolje opremljeni tekmeci ogrožajo obstoječe poslovne modele z izdelki široke potrošnje, ki jih lahko izdelujejo po naročilu.

Na pragu velikih gospodarskih in družbenih sprememb

3D-tiskanje prinaša številne gospodarske, industrijske, znanstvene in družbene izzive. Velika svetovna gospodarstva okoli tehnologije gradijo strategije, s katerimi bodo izkoristile priložnosti, ki jih nudi. Zavedajo se, da 3D-tisk spreminja vrednostno verigo številnih industrij, poleg tega pa bo popolnoma izrinil nekatere načine proizvodnje izdelkov in storitve. Zelo hitro bodo potrebna nova znanja, vse več ljudi bo imelo neposreden dostop do tehnologije, povečala se bo tudi ogroženost okolja zaradi številnih odpadkov.
Vlade se sprašujejo, kakšno politiko ubrati, da bodo z novimi tehnologijami ohranile konkurenčno prednost, pri čemer bodo vsi deležniki imeli koristi od te tehnološke prelomnice.
Nastanek novega ekosistema zastavlja številna vprašanja, ki jih bo treba reševati večplastno. Vpliv na okolje in zdravje delavcev je še popolnoma neznan, na novo bo treba premisliti lastništvo postopkov, znamk in dizajnov. 3D-tiskalnik in datoteka namreč omogočata izdelavo predmetov na vsakem koraku. To predstavlja tveganje za ponaredke, zaradi česar bodo načrti za 3D-modele verjetno dobili podobno digitalno zaščito kot knjige in glasba, ki bo preprečevala njihovo kopiranje in zlorabo. Kako bo z intelektualno lastnino in preprečevanjem kopiranja tako obstoječih oblik kot tudi novih modelov?
Uau, od kod tebi denar za Rolex? – Ma, res imam dober printer, to je vse. Click To Tweet Pričakovati je, da bodo z zakonom poskusili omejiti tudi kaj posamezniki lahko izdelujejo, saj si raje ne predstavljamo, kako bo videti svet, če si bo v spalnici mogoče izdelati orožje.

So službe ogrožene?

Tehnologija 3D-tiskanja ustvarja nova delovna mesta in vsakdo ima priložnost, da se v udobju doma preskusi v industrijskem oblikovanju, izdelavi in prodaji izdelkov vsakdanje rabe, darilc ali igrač.
Izobraževalne sisteme čakajo spremembe, da bodo kos zahtevam tehnologije, ki ustvarja nova delovna mesta, vendar bo marsikatero tudi ukinila. Šolski programi se bodo v tem pogledu morali spremeniti, da bodo nove generacije imele ustrezne veščine in usposobljenost.
Vse več šol in univerz že raziskuje in poučuje možnosti, ki jih bo ta tehnologija prinesla v prihodnosti. Nekateri so teorijo podkrepili s prakso, pri čemer študentje 3D-tisk uporabljajo pri arhitekturnih in oblikovalskih predmetih.
Zanimivo je, da napovedi za letošnje leto kažejo, da se bo poleg vse večjih zahtev za tehnologijo 3D-tiskanja povečalo tudi povpraševanje po zajemu in izdelavi digitalnih 3D-objektov, kar predstavlja še eno priložnost za zaposlitve, naložbe in nove poslovne modele. Uporabniki bodo z dostopnejšo programsko opremo za tridimenzionalno oblikovanje risali predmete preprostih oblik, po drugi strani pa si bodo pomagali z bolj naprednimi orodji za zajem podatkov in 3D-skeniranje, ki jih bodo zagotavljali novi akterji na trgu.

Vizija revolucije

Starš, ki je na spletu za nekaj sto evrov kupil 3D-tiskalnik, je vizionarsko z nekaj sreče svojemu nadebudnežu začrtal prihodnost. Tako kot so bili otroci, ki so odraščali v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, protagonisti računalniške in internetne revolucije, bodo tudi današnji mulci med igranjem s poceni 3D-tiskalniki verjetno pridobili potrebne izkušnje, da bodo čez dobro desetletje odpirali svoje prve startupe in se vpisovali v zgodovino. In ja, za to že obstaja aplikacija, s katero želen izdelek natisnemo kar prek pametnega telefona. Besedna zveza “SAM doma” kar naenkrat dobi popolnoma nov smisel. Je to četrta industrijska revolucija? Vsekakor!
 
[email protected]
 
P. S. Oskrbovalne verige so pred pomembnim premikom, kajti kupci prevzemajo vajeti v svoje roke, podjetja pa večinoma na to niso pripravljena. Doslej je oskrbovalno verigo v celoti obvladovalo podjetje, ki je razvilo ponudbo, proizvedlo izdelke, jih distribuiralo in tržilo, kupec pa je na koncu lahko kupil ponujeno. S 3D-tiskanjem oskrba postane agilnejša in fleksibilnejša, zato se bo proizvodnja najverjetneje preselila iz držav z nizkimi plačami bližje kupcem. V prihodnosti bo prvi korak kupčevo spletno naročilo, izdelek bodo natisnili v bližnji robotizirani 3D-tiskarni in ga dostavili (po možnosti z dronom). Marketing in prodaja izdelkov po naročilu bosta torej zahtevala drugačen pristop, saj se bodo pričakovanja kupcev zaostrila. Da boste nanje lahko odgovorili, morate poznati svoje kupce. Pri tem vam lahko pomagamo že danes.