Preteklo sredo sva šli s prijateljico plesat salso v kavarno Sputnik. Ker je bila ura še zgodnja, DJ pa je vrtel le glasbo za stiskanje, sva raje klepetali. Beseda je nanesla na sistem za avtomatizacijo doma, ki ga ima vgrajenega v svoje le nekaj let staro stanovanje višjega cenovnega ranga. Potarnala mi je, da se vsako leto nekaj pokvari. Ravno lani je morala imeti servis, letos pa se je zgodba ponovila. Proizvajalec sistema je šel v stečaj, sam servis pa je prevzelo drugo podjetje in zato jo vsakič prav drago stane. Sreča v nesreči je, da se je tokrat pokvaril “le” del sistema za upravljanje gretja v spalnici. Spalnica je res edini prostor, kjer je dejansko bolje imeti mrzlo kot toplo. Ima pa še eno srečo v nesreči. Na področju avtomatizacije doma je sedaj pravi boom in v le nekaj letih bo vse precej ceneje.
Še se spomnim svojega prvega obiska njenega novega stanovanja. Kako sem se čudila plošči, ki upravlja celotno stanovanje in ji omogoča nadzor nad lučmi, žaluzijami, zračenjem, ogrevanjem in hlajenjem, videonadzor vhodnih vrat in podobno. A ko sem decembra obiskala sestrično, me njeno novo pametno stanovanje ni čisto nič impresioniralo. Avtomatizacija doma namreč postaja tako običajna reč, da si jo lahko privoščimo prav vsi navadni smrtniki. Čisto zares. Že za 200 do 300 EUR si lahko pri slovenskem trgovcu z elektromaterialom kupiš osnovni sistem za avtomatizacijo doma. Ker je brezžičen, niti ni potrebe po večjem posegu za namestitev. Kasneje lahko dokupiš samo posamezne enote, ki jih potrebuješ. Če želiš poskrbeti le za varnost doma, si lahko na primer omisliš senzor gibanja ali pa senzor dima, vode, senzor na oknih ali kamere.

Zakaj sploh avtomatizirati svoj dom?

Varnost je v resnici najbolj pogost razlog za avtomatizacijo doma, ne pa udobje, ki ga največkrat povezujemo s tem pojmom. Tudi manjša poraba energije in nižji stroški postajajo vedno bolj pogost razlog.
Katera reč, ki jo proizvajalci pametnih reči ali domov promovirajo, se pa vam zdi čisto brezzvezna? Click To Tweet  A roko na srce. Meni se zdi marsikatera reč, ki jo proizvajalci pametnih reči ali domov promovirajo, čisto brezzvezna. Ne, nimam namreč želje nadzirati svoje psičke, ko me ni doma. Najhuje, kar se je zgodilo med mojo odsotnostjo, je, da je razmetala nogavice. In ne, ne želim si hladilnika, ki bo ugotovil, da mi je zmanjkalo mleka in mi ga naročil. Če en dan ne ugotovim, da ni mleka, ne bo nobena katastrofa.

Spremembe se dogajajo – pa če nam je všeč ali ne

A priznam, vse “pametno” ni za odmet. Moji starši so trenutno v svojih šestdesetih letih, tako da brez težav sami skrbijo zase. Ko/če se bo to spremenilo, bi bilo super, da bi že imeli na voljo tehnologijo, ki ne bi samo spremljala doma, ampak tudi vedenjske spremembe in biološke podatke prebivalca doma. V takšnem domu bi na primer tla in stene spremljale nepričakovane spremembe v pritisku ali gibanju (ena od indikacij bi bil recimo padec na tla) ter s sporočanjem teh informacij skrajševala odzivni čas ob izrednih razmerah. Spremljala bi se tudi sestava krvi, ki bi omogočala nadzor nad jemanjem zdravil, in tako naprej. Ob starajoči se populaciji bi tovrstna pametna okolja, kot jih imenujejo strokovnjaki, spremenila ne samo naša življenja, temveč tudi zdravstvo kot tako.
Avtomatizacija doma še zdaleč ni samo upravljanje žaluzij na daljavo. Click To Tweet Razvoj definitivno gre v to smer, a prinaša svoje nevarnosti. Bolj ko bo naš dom povezan, manj zasebnosti bomo imeli doma. Lažje bomo nadzorovani in tarče kibernetskega kriminala. Kakšen mali absurd je to. Danes se za avtomatizacijo doma odločamo ravno zato, ker želimo biti varni, jutri pa bomo zaradi tega bolj ranljivi.
A ne glede na to, ali ste na strani za ali proti avtomatizaciji doma, dejstvo je, da bodo počasi, korak za korakom naši domovi postali pametni. Samsung je že pred dvema letoma napovedal, da bo letos 90 % njihovih naprav IoT-naprav (torej povezanih z internetom), čez tri leta pa naj bi bile čisto vse njihove naprave takšne. Od pralnega stroja do pečice.

Očitno se bo naš vsakdan spremenil. Kaj pa posel, ki ni direktno vezan na IoT in avtomatizacijo doma?

Brez dvoma se bo spremenil tudi ta. Poglejmo samo primer varovanja stavb. Danes je to dejavnost, ki jo opravljajo podjetja, ki nudijo vse vrste storitev varovanja. Verjamem, da bo v prihodnosti drugače. Podjetja, ki danes prodajajo peči na pelete, bodo jutri začela prodajati peči s povezanimi senzorji za ogljikov monoksid in stanje peletov. Če bi takšno podjetje nudilo tudi drugo “pametno” opremo za dom, bi dokaj enostavno lahko povezalo informacije in pripravilo celovito storitev varovanja doma. Takšno storitev bi bilo smiselno ponuditi celo zastonj, če bi dobili toliko informacij o stranki, saj bi jih lahko uporabili za zadovoljevanje potreb stranke, kot je na primer dobava peletov, tik preden jih zmanjka, ali pa za ciljno oglaševanje. No, lahko pa bodo ta posel prevzela podjetja, ki bodo nudila pametna okolja, kot sem jih opisala zgoraj.

Pametni dom je le še vprašanje časa

Razglabljati, ali želimo in potrebujemo pametne domove, danes nima več smisla, saj je le še stvar časa. A to je le delček Četrte industrijske revolucije, ki bo bistveno spremenila, kako živimo, delamo, se družimo … Poznavanje in razumevanje tega, kar prinaša, je šele prvi korak do tega, da boste morda čez nekaj let še (uspešni) v svojem poslu (ergo knjiga). Nato sta potrebna razmislek (»Bo v povezanih domovih še potreba po mojem proizvodu ali storitvi?«) in ukrepanje. Poskrbite, da vas Četrta industrijska revolucija ne bo spravila iz posla.
 
[email protected]