Pri optimizaciji spletnih strani za iskalnike zelo pogosto porabimo preveč časa za stvari, ki na SEO vplivajo zelo malo ali celo nič. Dober primer tega je podvojena vsebina. Na spletu lahko zasledimo mnogo člankov o tem, kako Google kaznuje vse, ki objavljajo vsebino, ki je bila enkrat že objavljena. Razlog (ki se zdi še kar verjeten) za to pa naj bi bil, da podvojena vsebina škoduje Googlu, ki ne ve, katero različico vsebine prikazati. Resnica je daleč od tega, zato enkrat za vselej razbijmo mite o podvojenih vsebinah.

Splet – morje podvojene vsebine

Na spletu je veliko več podvojenih vsebin, kot bi si mislili. Večina spletnih strani podjetij je vsaj podvojena. Vse “tradicionalne” spletne strani imajo nekje na strani gumb, ki prikaže različico spletne strani, primerno za tiskanje. Ta različica ima svoj URL-naslov, vsebino pa identično tisti na originalni spletni strani. Posledično je to podvojena vsebina in težava za iskalnike. Enako “težavo” predstavljajo različni parametri v URL-naslovu ali pa poševnica oz. manjkajoča poševnica na koncu URL-naslova. To je prva skupina podvojenih spletnih strani, lahko bi jim rekli notranje podvojene spletne strani.
Druga vrsta so zunanje podvojene strani. Obstajajo spletne strani, ki so sestavljene izključno iz vsebine drugih spletnih strani. To so lahko agregatorji novic, ki so uporabni, ali pa spletne strani, ki si želijo na račun tuje vsebine priti višje v Googlu. Slednje Google res kaznuje, ne kaznuje pa tudi vseh, ki so bili objavljeni na tej spletni strani. Ali pa vaš prijatelj napiše zanimiv članek na blogu in ga prosite, če lahko članek objavite tudi vi za svoje bralce. Če je članek skopiran, je tudi to podvojena vsebina.

Google zanima le, katera vsebina je originalna

Pri SEO šteje originalna vsebina in Google jo bo praviloma prikazal višje v rezultatih iskanja.

Obenem pa jo bo štel v prid tudi spletni strani, ki jo je objavila. Spletni strani, ki podvoji objavo, pa ta vsebina sicer nič ne pomaga, hkrati pa tudi ni kaznovana. Torej lahko brez strahu na svoji spletni strani ali blogu objavite zanimiv članek vašega kolega in to ne bo vplivalo na SEO vaše spletne strani. Lahko pa Googlu pomagate in mu poveste, da ta vsebina ni vaša, ampak od vašega prijatelja. To naredite tako, da v glavo HTML-dokumenta dodate t. i. rel=“canonical” tag, ki izgleda takole: <link rel=”canonical” href=“http://prijateljevblog.com/zanimiv-clanek” />. To se lahko izkaže za pomembno predvsem, če je vaša spletna stran bolje rangirana v Googlu kot spletna stran vašega prijatelja. Na enak način se soočamo s podvojeno vsebino tudi pri notranjih povezavah. Google bo tako vedno vedel, katera vsebina je originalna in v svojih rezultatih ne bo prikazoval strani, primerne za tiskalnike, namesto vaše lepo oblikovane strani.
Ker pa je Googlu tako ali tako v interesu prikazovati prave stvari, lahko canonical URL tudi manjka. Google redno prečesava celoten svetovni splet in ima kar jasno predstavo o tem, katera spletna stran se je pojavila prej in katera kasneje. Ta informacija, povezana s podatki o spletnem mestu, daje Googlu dobro informacijo o tem, katera spletna stran je originalna. Obenem tudi ve, katere so tiste strani, ki želijo tujo vsebino izkoristiti, da bi se bolje rangirali v Googlu, in jih kaznuje ter izloči iz rezultatov iskanja. Pri Googlu imajo zaposlenih preko 2000 doktorjev matematike in verjemite mi, da znajo iz količine podatkov, ki jih Google hrani o spletnih straneh, razbrati marsikaj.
[email protected]