V svoji petnajstletni karieri sem se ves čas držal takega posla, ki je strankam prinašal spremembe. Bil sem v poslu, ki je posegal v obstoječ organizacijski ustroj naših kupcev, spreminjal je okolje posameznika in posledično zahteve delovnega mesta. Ukvarjal sem se z digitalizacijo delovnega okolja. Borili smo se, da bi izrinili papir iz pisarn, a po petnajstih letih ugotavljam, da smo izrinjali papir predvsem iz glav. Zdaj iskreno verjamem, da lahko digitalna družba postanemo šele takrat, ko bo generacija Z zavzela izrazitejše mesto v poslovnem svetu in političnem ustroju.
Generacija Z se tehnološko ni zataknila na elektronski pošti kot zamenjavi za faks. To je generacija, ki pravzaprav že prezira elektronsko pošto kot široko privzeto elektronsko komunikacijo. To je generacija, ki je osvojila pojem družabnega, družbenega (»social«). Lahko bi rekel, da govorim o digitalnih naturščikih. O ljudeh, ki ne pogrešajo papirja. Ki ne pošiljajo informacije/dokumenta, temveč jo/ga delijo. Ki so mobilni in ves čas na spletu. Ki se znajo izraziti v 140 znakih. Ki iščejo novice pri ljudeh in ne pri medijih. Ki razumejo skupnost kot neprecenljiv vir znanja. Govorim o generaciji, ki tudi zaradi vsega do sedaj povedanega pojem zasebnosti razume povsem drugače.
Prihaja tehnološko naprednejša generacija, za katero (zgolj) e-pošta ne bo več sprejemljiva. Click To Tweet Ko raziskujem to drugačnost, odkrivam, da so pridobili nekaj, kar je prejšnjim generacijam tuje, skoraj nemogoče. Generacija Z se ne odreka fizičnim stikom. Nasprotno, prek spleta jih še lažje naveže. Ne odrekajo se družabnemu, kvečjemu ga razširjajo. Njihova logika je lahkotno preprosta – zakaj bi se dobivali le s prijatelji, če se lahko tudi z neznanci, ki morda postanejo prijatelji?
Ker so spletna omrežja izbrisala meje v glavah, je za generacijo Z Social Business nekaj naravnega. Delujejo po načelu »vsi smo prijatelji ali pa še bomo«. Vse – od zasebnega druženja do poslovanja – je bolj sproščeno in odprto, kar omogoča vsaj navidezna anonimnost spleta, nato pa se na spletu ustvarjena sproščenost prenese v osebno srečanje v živo. Če s poslovnim partnerjem najprej sodeluješ v okviru neke platforme družabnega poslovanja, se tudi v živo z njim lažje povežeš, ker se ti zdi, da ga že poznaš. E-pošta tega ne omogoča, saj preveč spominja na klasično papirno dopisovanje.
“Social” v vašem podjetju še vedno velja za nekaj, kar zares uporablja samo “mularija”? Click To Tweet Če se na eni strani torej borimo, kako počistiti papir iz poslovnega sveta, je realnost ta, da prihaja generacija, ki je osvojila tehnologije in način razmišljanja, za katerega e-pošta ne bo več sprejemljiva.
In ko me ljudje vprašajo, kako si predstavljam Social Business, odgovorim na kratko. To je poslovanje in način sodelovanja, ki ga živi današnja mladina, in ga nujno potrebujemo, če želimo tudi jutri ostati konkurenčni in obstati v poslovnem okolju. S papirjem smo prepočasni danes, z e-pošto bomo jutri.
 
[email protected]
 
Ps. “Social” v vašem podjetju še vedno velja za nekaj, kar zares uporabljajo samo “mulci”? Zavedati se morate, da so ti že vaše potencialne stranke, njihova nakupna moč pa bo iz leta v leto večja. Ste se jim pripravljeni odreči samo zato, ker se vam ne ljubi prilagoditi spremembam?
Če ste pripravljeni nanje, nam lahko zaupate svoj izziv ali se nam pridružite na našem seminarju.