Pred tednom dni sem se udeležila delavnice pripovedovanja pravljic. Ko sem o tem pripovedovala sodelavcem, so se mi malce smejali in me v šali vprašali, če sem izvedela kaj »uporabnega«. Ker je bil moj odgovor »seveda«, sem jim bolj v šali kot zares obljubila »poročilo«. Ko sem elemente v mislih začela postavljati v kontekst težav strank, pri katerih vsakodnevno pomagamo kot ekipa, sem ugotovila, da šala ni tako nedolžna. Tako je kot odgovor na zbadanje sodelavcev, a s ciljem lažjega zapiranja poslov, začel nastajati ta zapis.
Pripovedovanje pravljic med odraslimi pomeni podajanje laži in neresnic, kar je nekaj povsem drugega, kot ko govorimo o pravljicah za otroke. Ravno to nasprotje je tisto, kar me je še dodatno pritegnilo k razmisleku.

Umeščenost v čas in prostor

Za razliko od pravljice je pripovedka tista, ki je točno umeščena v prostor in čas. Najbolje kar v prostor, kjer je poslušalec v tistem hipu: »Na tak lep dan, kot je danes, je hodila prav po tej poti, ko je zagledala …« Začela sem se spraševati, ali produkt vedno zadovoljivo umestimo v strankino okolje in ji ga s tem približamo? Ga poznamo dovolj dobro? Uporabimo tudi druge načine, da bi se stranke lahko poistovetile z njim? Pripovedka na primer aktivno uporablja dialoge, saj se zaradi njih lažje in bolj vživimo v dogajanje. Zakaj jih ne bi tudi vi?
Produkt vedno zadovoljivo umestite v strankino okolje in ji ga s tem približate? Click To Tweet

Ne povejte vsega sami

Pripovedke vključujejo elemente za rešitev zapleta, a pri reševanju naj bi sodelovali bralci oziroma poslušalci. Najboljši pripovedovalec je tisti, ki ustvari pravo vzdušje in poslušalcem dovoli, da od navdušenja vzklikajo, kaj naj se uporabi, da bo na primer »deroča reka premagana«. Slast pripovedke je v tem, da se rešitve domislijo bralci sami. Na ta način jo takoj sprejmejo– takoj postane »njihova«. Če bi pripovedovalec s prstom pokazal na rešitev, bo ta bralcem tuja in manj zanimiva.
Če torej svoji stranki ponudite »žeblje, les, kladivo in vedro«, lahko sama ugotovi, da vedra za premagovanje deroče reke tokrat ne potrebuje, iz preostalih sredstev, ki so ji na voljo, pa lahko zgradi most. A pozor – če ji boste ponudili preveč stvari, bo zmedena, vi pa neverodostojni.

Zaupajte v moč ponavljanj

Ljudje radi večkrat slišimo dobro zgodbo, se vrnemo k dobremu ponudniku, si večkrat ogledamo dober film, preberemo dobro knjigo … Zato ponavljanje naše zgodbe za stranko, ki se je vrnila, ne bo moteče. Vrnila se je z razlogom. Spomnite jo, da bo enako kakovostno storitev doživela spet in spet.
Stranka se k vam vrne z razlogom - vsakič jo spomnite, da bo kakovostno storitev doživela spet in spet. Click To Tweet

Kakšna je melodija vašega produkta?

Vključitev ljudskih pesmi v pripovedovanje ni naključna. Njihova moč je neizmerna zaradi ritma, ki ga dajeta vsebina in melodija. S svojim ponavljanjem te prisili, da se ji pridružiš. Ko ljudska pesem poje o reki, besedilo in melodija temu ustrezno valovita.
Ali jezik vašega produkta ustreza njemu samemu in vašim potencialnim strankam? Bo menjava gum potekala »zum-zum« ali pa bo »usklajenost sprejemne in servisne ekipe potekala na najvišji ravni in v prijaznem okolju poslovalnice, ki nudi prostor za čakanje«? Valovanje pač ni primerno za vse. In če boste še »zum-zum« prejeli vaše ključe nazaj (ste pri tem ste pomislili na hitrost?), boste zagotovo »zum-zum« omenili še komu … kot smešno (ali pa malce trapasto) besedno zvezo, hitro storitev ali enostavno zaradi tega, ker se človek težko upre ponavljanju.

Neizrečeno in nenapisano

Pripovedka prenaša vzorce obnašanja. O spoštovanju narave se iz pripovedk naučimo na podlagi pogovora med reko in kmetom. Kmet reko vpraša, kaj naj stori in ona mu poda nasvet. Namesto žuganja s prstom o okoljevarstvenih vrednotah, dosežemo več z zgledom. Ko govorimo o našem produktu, na primer krasnih kristalih, ali podkrepimo zgodbo s tem, da si pri rokovanju z njimi nadenemo rokavice, da jih ne poškodujemo? Ali v predstavitvah svojih produktov dovolj razmišljamo o teh tihih sporočilih? Kaj stranke »preberejo« iz načina in kanalov za oglaševanje, načina, kako jih nagovarjamo …?
Zgled vleče, zato z dejanji podprite tisto, kar govorite. Click To Tweet In ne nazadnje. Ali verjamete v svojo pripovedko? Jo pripovedujete z iskrenim navdušenjem ali vam je pri pripovedovanju nerodno?
 
Če potrebujete urednika ali pa izurjeno roko, da napiše uspešno pripovedko z vami v glavni vlogi, vas vabimo na kavo in »pisateljski posvet«.
 
[email protected]
 
P. S. Po novem pri nas doma več pripovedujemo. In čeprav je hčerkino navdušenje neizmerno, mož meni, da je zdaj čas za kakšno »zum-zum« kuharsko delavnico. 🙂