Video vsebine vse bolj prevzemajo internetni svet. Prepričana sem, da vas je velika večina že opazila Tasty, kuharsko spletno platformo, ki jo je v sredini leta 2015 ustanovilo tehnološko podjetje Buzzfeed in kjer v kratkih videih predstavljajo slastne recepte, ob katerih se gledalcu kar pocedijo sline.

Korak za korakom do zgodbe o uspehu

Njihov uspeh in prepoznavnost nista naključje, saj so se priprave svojih video vsebin lotili zelo premišljeno. Buzzfeed je namreč na podlagi interne raziskave ugotovil, kakšna video vsebina bo dosegla maksimalne rezultate na socialnem omrežju. Na podlagi ugotovitev so prišli do zaključka, da:

  • morajo zajeti bistvo sporočila v 40 sekundah, saj se je ta dolžina videa izkazala za najbolj uspešno,
  • paziti na ustrezno dimenzijo videa in kakovost slike,
  • hkrati pa mora biti vsebina optimizirana tudi za mobilne naprave.

In tako so pričeli. Svoje video posnetke so omejili na eno minuto, vsak izmed njih pa se začne s sliko končnega izdelka, da pritegnejo zanimanje gledalca. Danes imajo na vseh svojih socialnih omrežjih milijone sledilcev, njihovi videi pa imajo zavidajoče % engagementa.

Hura za dober marketing, a kaj ima od tega prodaja?

Pri Tastyju ne gre samo za všečne video posnetke. Njihov prihodek strmo raste z oglaševanjem različnih ponudnikov kuharskih pripomočkov in ponudnikov hrane. Do cene za oglaševanje pri njih pridemo nekako tako:
Cena za oglaševalca = dogovorjeno plačilo vnaprej + cena na ogled video posnetka.
Če na podlagi ogledov video posnetkov samo na hitro naredimo izračun, je jasno, da je številka vse prej kot majhna.

Verjetno ni podjetja, ki si ne bi želelo takega rezultata. A da bi vsebina, ki jo delimo s svetom, prinesla rezultate, je treba pred tem temeljito razmisliti, katerega uporabnika nagovarjamo oz. v kateri nakupni fazi se trenutno nahaja.
Je to faza ozaveščanja, faza raziskovanja, faza odločanja o nakupu ali so pri vas že opravili nakup in zadovoljno delijo vsebino s svojim krogom znancev in prijateljev?

  • Če nekdo samo raziskuje po spletu in naleti na vašo vsebino, je ključno, da vas opazi, zato so najprimernejše vsebine predstavitveni video vašega podjetja ali kakršnakoli vrsta zabavnih video vsebin.
  • Ko je obiskovalec v fazi raziskovanja in odločanja, aktivno išče rešitev za svoj problem. Najbolj se mu boste približali z različnimi infografikami, »how-to« oz. DIY video posnetki in videi, kako je nekdo z vašo pomočjo že rešil svoj (podoben) problem.
  • Če je obiskovalec že postal stranka in je svojo težavo rešil z vašo pomočjo, ga brez zadrege prosite, naj svojo pozitivno izkušnjo deli s svojimi prijatelji in znanci.

Poglejmo še nekaj številk

Različne raziskave so pokazale, da je učinek video vsebin od 2x do 12x večji od učinka tradicionalnega marketinga. Že res, da je sistemsko podprt interaktivni marketing, ki omogoča monitoring celotnega obnašanja obiskovalca naših spletnih strani in s tem vedenja, kaj ta išče ter kaj ga zanima, velika prednost. A tudi sam vpliv videov ni zanemarljiv, saj okoli 90 % vseh, ki nakupujejo, trdi, da se lažje in prej odloči za nakup, če si lahko prej ogledajo video, kjer jim je izdelek oz. storitev predstavljena.
Od leta 2017 je na primer video marketing na določeno spletno stran pripeljal tudi do 69 % več obiska, kratki video oglasi imajo 5x boljši doseg kot klasični image oglasi, pristajalne strani, ki vsebujejo video vsebino, so dosegle tudi do 800 % več konverzij. Je to sploh mogoče, si mislite? V FrodXu ravno delamo na projektu, ki temelji na video vsebinah. Morda vam v enem od prihodnjih zapisov zaupamo nekaj ugotovitev in rezultatov iz prve roke. 😉