Morda ste med srečnimi ljudmi, ki jim v življenju še ni bilo treba na shujševalno dieto. Jaz nisem in dobro vem, kako je tisti mesec, morda dva, največ tri, ko se človek drži nazaj, hodi do hladilnika, samo da ga odpre in takoj spet zapre, obupano žveči žvečilne gumije, samo da žveči nekaj … in živi za dan, ko se bo dieta končala – zastavljeni cilj dosežen ali tudi ne – in se bo spet vrnil k staremu načinu prehranjevanja. In čez nekaj časa, ko so obleke vseeno preveč pretesne … ponovi postopek.

A tako se shujšati ne da, verjemite, sem večkrat poskusila. Sploh pa se ne da tako shujšati za vedno. Težava je v tistem … »začasnem«. Samo ta mesec je treba zdržati, si mislimo med dieto. Samo ta mesec, potem pa … spet nazaj k prepovedanemu, k vsemu, česar ne smemo! To pomeni samo nenehno nihanje teže – med nekaj kilogrami gor in dol – med eno in drugo dieto.
Ne. Če želimo shujšati, moramo spremeniti način življenja, način mišljenja. Zdrav, nizkokaloričen način prehranjevanja in redno gibanje moramo usvojiti v taki meri, da nanju ne bomo gledali kot na nekaj začasnega, temveč kot na nekaj normalnega, nekaj, kar je del našega življenja. Da sem to spoznala, sem potrebovala skoraj pol svojega dosedanjega življenja.

Enako je z vsebinskim marketingom. Če bomo nanj gledali le kot na še eno marketinško kampanjo, ki traja mesec ali dva, potem pa jo zaključimo, pogledamo rezultate in spravimo v arhiv, se nam to ne bo na noben način dolgoročno obrestovalo ali poznalo pri našem poslovanju. Vsebinski marketing ni nekaj začasnega – ni nekaj, česar se z vsem žarom lotimo in vzdržujemo v zastavljenem času – dva tedna, en mesec, potem pa blišč novega zbledi in počasi ugasne in z njim naše zanimanje za ustvarjanje novih vsebin. Vsebinski marketing mora živeti, postati mora način življenja našega podjetja. Postati nam mora nepredstavljivo, da ne bi objavljali novih vsebin, da jih ne bi predstavljali na družabnih omrežjih in da na slednjih naša komunikacija ne bi bila dvosmerna. Na vsebinski marketing ne smemo gledati kot na dodatno delo, temveč kot na nekaj osnovnega in bistvenega. Seveda je to najprej težko. A tako kot pri povsem novem načinu življenja oz. prehranjevanja bomo tudi tu sčasoma opazili, da na drugačen način ne znamo več delovati. Ne samo, ker so rezultati vidni in ustaljeni v svoji rasti, pač pa predvsem zato, ker je vsebinski marketing postal naša navada.

A pot do tja je običajno ovinkasta in oddaljena kar nekaj diet, ups, kampanj z željo po dolgotrajnih učinkih, ki pa so skoraj vedno le kratkotrajni. In tu vam ne more pomagati nihče, noben svetovalec in nobena agencija. Sami se morate odločiti, da boste odslej določen del svojega časa porabili za ustvarjanje zanimivih in koristnih vsebin za svoje stranke. Svetovalci vam lahko predstavijo mnoge možnosti vsebinskega marketinga in predlagajo najprimernejšo, a spet se morate sami odločiti, kaj je pravi način za vas. In šele nato lahko vsebinski marketing postane način življenja in ne le še ena začasna kampanja.