Ste v nakupovalnem centru kdaj pokusili izjemno dober sir, a ga kljub ugodni ceni niste kupili? In ko vas je prodajalec vprašal, ali vam je všeč, ste mu rekli “Seveda, odličen je, a ga ne bom kupil.” ali “OK je, ampak morda drugič.”?
Da nismo videti kot nergači, smo pripravljeni pohvaliti izdelek, čeprav nas sploh ne zanima. Click To Tweet Ljudje v svojem življenju stremimo h koherentnosti med svojim vedenjem in svojo podobo – na zunaj in navznoter. Zato za odlično stvar rečemo, da je zgolj dobra, ker je ne želimo kupiti. Ali za slabo stvar, da je v redu, saj ne želimo izgledati kot zajedljivi negativci. Sebe vendar nihče ne vidi kot nergača, kajne?
In če smo ugotovili, da to velja za nas, potem lahko trdimo, da podobno velja tudi za naše stranke.

Ankete so “out”, vedenjska analiza je “in”

Čemu toliko vprašanj? Ker ljudje radi delamo ankete in se še raje zanašamo na resničnost odgovorov. Ugotovili pa smo že, da obstaja pomembna razlika med tem, kaj mislimo, kaj rečemo in kaj naredimo. V živo je to precej bolj enostavno – zastavimo dodatna vprašanja, opazujemo odzive … Skratka spremljamo vedenje, mimiko, tisto, česar nam sogovornik ne pove direktno. A žal je to možno le v živo pri interakciji ena na ena.
Obstaja pomembna razlika med tem, kaj mislimo, kaj rečemo in kaj potem naredimo. Click To Tweet Kaj se dogaja z obiskovalci naše spletne strani, na spletu sicer lahko spremljamo prek Google Analytics, a ta nam ne izda ničesar o posameznih obiskovalcih. Da izvemo za njihovo mnenje in zanimanje, se moramo zanašati na anketiranje. Ko bi le imeli še kakšen vir informacij o posameznikih in njihovih resničnih potrebah …

Metakognicija ali laganje samemu sebi o sebi

Na spletu puščamo mnoge sledi. Namesto da ljudi sprašujemo o tem, “kaj mislijo, da mislijo” (mimogrede, temu rečemo metakognicija), je bolje, da to spremljamo kar sami. Z MA-om je to zelo enostavno, saj za vsakega posameznika točno vemo, kaj si je ogledal in koliko časa je to gledal. Si predstavljate, da lahko namesto spraševanja “Katere vsebine na našem blogu največkrat berete?” enostavno pogledate v sistem in za vsakega posebej vidite, kaj bere in kaj ga zanima? Si predstavljate, da bi lahko poklicali vse tiste, ki so ta mesec brali vaš zapis na temo financ in jim ponudili svojo rešitev po njihovi meri? Si predstavljate, da vam ni več treba spraševati in upati, da ste dobili resničen odgovor, ampak točno veste, da si je stranka ogledovala vaš cenik, čeprav tega noče priznati? Si predstavljate, da znate vse to uporabiti v svojo korist in na ta račun povečati prodajo?
V FrodXu to že počnemo, zato ne skrbite, saj vas za konec ne bom vprašal, kako vam je to, kar znamo, všeč. Mi že vemo vaš resničen odgovor. 😉
 
[email protected]
 
P. S. Če bi se nam tudi vi radi pridružili in točno vedeli, kaj zanima vaše stranke, ne da bi morali poizvedovati pri njih, potem je ta seminar več kot nalašč za vas.
Baner_Poznate-tehnologijo-brez-katere-je-danes-marketing-tezko-uspesen_728x90[1]