Z željo povečati prodajo in pridobiti nove kupce se vse več ponudnikov storitev odloča za izdajo kuponov – gre za t. i. skupinske nakupe. S tem ponujajo svoje storitve s 50 ali več odstotnim popustom. Izdajatelji kuponov jim obljubljajo, da bodo s tem pridobili množico novih strank. Obljuba se navidezno res izpolni, vendar pa sistem kljub temu ne prinaša dolgoročnih koristi. Zakaj?

1. Kuponi ne pripeljejo samo novih strank, temveč tudi lovce na kupone

Ko se proda kopica kuponov, ponudnik storitve pričakuje veliko novih strank. Dobi sicer nove stranke, ki pa so obenem tudi lovci na kupone. Ti se ne bodo vrnili in kupili storitve po polni ceni, ampak bodo vedno iskali ponudnika, ki bo nudil enako storitev po znižani ceni oz. trenutno veljavni kupon.

2. Kuponi prinesejo povečan obseg dela, ne prinesejo pa pričakovanega zaslužka

Pri izdaji kuponov je pogoj, da je popust vsaj 50 %. Ob tem mora ponudnik od prihodka izplačati še provizijo izdajateljem kuponov. Ponudniki storitev tako večinoma komaj pokrijejo svoje stroške, obenem pa ne ustvarjajo dobička z rednimi strankami, ki bi sicer plačale ceno brez popusta, saj v času akcije tudi te kupijo kupon in koristijo storitev po znižani ceni.

3. Za dosego izredno nizke cene je morda treba znižati kakovost storitve

Zaradi izredno nizke cene nekateri ponudniki ne morejo koristniku kupona nuditi enakovredne storitve, kot jo sicer nudijo stranki, ki plača polno ceno, čeprav se tako oglašuje. Koristnik kupona tako dobi napačno informacijo o kakovosti storitve oz. ponudnika. Obenem je lahko razočaran, saj pričakuje enako obravnavo kot redna stranka. Kar ni zanemarljivo, saj gre za enega od treh ključnih dejavnikov storitve, ki vplivajo na zadovoljstvo stranke.

Nudenje storitev s sistemom kuponov tako ni niti dobičkonosno niti ne prinaša novih strank. Veliko bolj uspešno je pridobivanje novih strank preko priporočil, kar do neke mere že sedaj samodejno deluje pri vsakem uspešnem podjetju. Ljudje se namreč za določeno storitev ali ponudnika največkrat odločamo ravno na podlagi mnenj zadovoljnih uporabnikov. Zakaj ne bi tega vzpodbujali sami ponudniki? Priporočile vas bodo vaše najbolj zadovoljne stranke. Katere so to, vam bo pokazal Instantfeedback.

[email protected]

P.S. Če imate sistem za prepoznavno zadovoljnih strank, kot je Instantfeedback, lahko z nadgradnjo tega v priporočilni sistem dolgoročno in dobičkonosno širite vaš posel.