Najprej smo imeli telefone, zdaj so ti postali pametni. Vse več pametnega je okoli nas. Okoli potrošnika.
YouTube mi predlaga, kaj naj si pogledam. Facebook mi pove, kdo bi mi lahko bil prijatelj in kateri zapisi bi me zanimali na zidu. Gmail se odloči, katera sporočila so zame smeti. Google ve, katere vsebine so najboljši rezultat za moja iskanja.
Zdi se mi, da trend vsega pametnega pelje v to smer, da bo nekega dne tudi telefon izbiral, za katere klice bo zvonil in kateri niso tako pomembni glede na moje zanimanje.
Pa ne gre samo za Google in Facebook. Ali pa Amazon.
K nam se je preselilo.
Ko hočem skleniti zavarovanje, mi zavarovalnica da virtualnega asistenta. Ko kupujem poslovno rešitev, me ponudnik pelje skozi postopek izobraževanja, svetuje, predlaga, …
Kar naenkrat se zavem, da se je v svetu vse obrnilo v smer, da se prilagaja potrošniku, kupcu. V B2C svetu nastaja nova izkušnja!
Začeli so jo tržniki, a se nadaljuje tudi pri prodajalcih, izvedbi, poprodaji … Zdi se, da je svet prijaznejši (čeprav zaradi tega predvidljiv). Ponudnik me na nek subtilen način nagovarja, da kot stranka postanem njihov prodajalec. Njihov ambasador. Njihov fan. Hočejo me navduševati. Vsi bi radi imeli vernike med svojimi uporabniki. Tako kot jih ima (ali jih je nekdaj imel) Apple.
FrodX 2.0 je odsev tega spoznanja. Spoznal sem, da bomo dolgoročno težko preživeli, če bo naš fokus usmerjen v osveščanje podjetij, ki so v nakupnem procesu za neko poslovno rešitev. Če bomo skrbeli, da bodo bolj modro kupili, manj zapravili, imeli varnejši nakup, bo za nas vedno manj in manj prostora, ko se ta inbound izkušnja B2C sveta prenese tudi v Slovenijo in v B2B, kjer poslovne rešitve iščejo svoj dom.
Veliko več je teh, ki bi radi prodali, kot teh, ki kupujejo. Vse jih sili v to, da prodajajo s čim manj zavajanja in ves čas osveščajo potencialnega kupca in kasneje stranko. Zakaj ne bi z znanjem svojih sodelavcev zdaj pomagal prodajalcem namesto kupcem? In – to je po štirih letih naš 2.0.
 
[email protected]