Kako uvesti digitalni marketing? Premišljena izbira ustreznega partnerja je bistven dejavnik uspešnosti prenove marketinga. Marketing Sherpa opisuje sisteme MA (marketing automation – marketinške informacijske sisteme) kot orodje, ki je bolj podobno industrijskim strojem kot izvijaču. Takšni sistemi so strateške naložbe in ključni del marketinškega procesa. Podobno kot pri industrijskih strojih so uvedba, optimizacija in upravljanje z marketinškim informacijskim sistemom zahtevnejši kot izbira pravega orodja. Na srečo je izbira ustreznih znanj precej preprosta.

Nabor znanj agencij, svetovalcev in specialistov za merljiv marketing

Večina ponudnikov platform MA nudi brezplačno namestitev in nastavitev, to pa je samo prvi korak na poti do doseganja boljših rezultatov. Povrnitev investicije zahteva tudi prilagoditev načrtovanja in izvedbe marketinških programov, razvoj marketinških vsebin in optimizacijo spletne prisotnosti. To so procesi, ki presegajo tehnično podporo in zahtevajo agencijo, svetovalce ali interne specialiste s posebnimi znanji:

Načrtovanje in izvedba marketinških programov

  • Optimizacija inbound marketing aktivnosti vključno s strategijo SEO in ključnih besed, oblikovanjem strani za zajem podatkov strank (landing pages) in optimizacijo pozivov k aktivnosti.
  • Ogrevanje potencialnih strank s predpripravljenimi in sproženimi e-poštnimi kampanjami, vključno z razvejanimi programi ogrevanja, samodejnimi odgovori na zaznana dejanja, zahvalnimi vsebinami in sledljivimi preusmeritvami.
  • Kvalifikacija pripravljenosti na prodajni stik, vključno z razvojem ponudb, ocenjevanjem potencialnih strank in optimizacijo dodeljevanja potencialnih strank v sistem CRM.
  • Integracija obstoječih marketinških aktivnosti, kot so PPC, oglaševanje, dogodki, e-poštne kampanje.
  • Poznavanje sledenja in merjenja rezultatov in njihovo primerjavo s cilji.

 

Načrtovanje in razvoj vsebin

  • Razumevanje vaših strank in identifikacija potreb strank v vsakem koraku procesa nakupnega odločanja.
  • Povzemanje strokovnih informacij, ki so na voljo v podjetju in nudijo odgovore na vprašanja strank ter njihova predelava v marketinšo vsebino, ki jo bodo potencialne stranke prenesle in uporabile.
  • Optimizacija vsebine za boljši položaj v spletnih iskalnikih, tako da bo privabila več kvalificiranih potencialnih strank.

 

Optimizacija spletnega mesta

  • Ocena oblike in uporabnosti trenutnega spletnega mesta.
  • Nadgradnja spletnega mesta, ki bo prinesla boljše rezultate v SEO, stranki prijazno navigacijo, orodja za objave vsebin, možnost prikaza dinamičnih vsebin in učinkovite pozive k dejanjem.
  • Optimizacija uporabniške poti po spletnem mestu, odpravljanje ovir pri sprejemanju informacij in zagotavljanje jasne in učinkovit poti od vseh vstopnih točk do strani z obrazci za oddajo podatkov.

Uvedba, optimizacija in upravljanje sistema MA je veliko zahtevnejši projekt od izbire pravega orodja. Vaš uspeh je odvisen od prilagoditve načrtovanja in izvedbe marketinških programov, razvoja prave vsebine in optimizacije spletnega mesta. Interni razvoj teh znanj in izbira ustreznega partnerja, ki ta znanja ima, bo olajšal postopek prenove marketinga in vam omogočil doseganje rezultatov, ki jih od prenovljenega marketinga in MA pričakujete.