Mapi neželene e-pošte (spam) se od tega tedna pridružuje še mapa za slabo e-pošto, ki vas ne zanima. Tako je, Microsoft se je odločil, da se e-pošta ne deli samo na 2 skupini. Poleg uporabne e-pošte in tiste, ki že lep čas roma v spam, se je z začetkom meseca v Office 365 pojavila tudi mapa »Clutter«. Po domače povedano šara in tja bo s časom romala e-pošta, ki vas ne zanima in je ne berete.
MS Office Clutter
Marketinških krogov, za razliko od Googlove uvedbe zavihkov v Gmailu, nič kaj ne grabi panika, pa bi jih tokrat morala. Morda je razlog v tem, da bo tokratna sprememba bolj vplivala na B2B podjetja (kjer kričeča promocija ne pelje nikamor) ali pa to, da zavihki v Gmailu pred 2 letoma niso prinesli tako hudih posledic, kot se je napovedovalo.
Kaj sploh je »Clutter«?
Clutter je sistem, ki v Office 365 in najnovejšem Microsoft Outlooku podobno kot spam nadzira dohodno e-pošto. Sporočila, ki vas ne bodo zanimala, preprosto prestavi v ločeno mapo, kjer vas ne bo več motila. Tu se podobnosti med neželeno pošto in novo pridobitvijo končajo, bistvo se skriva v razlikah.
Microsoft napovedal boj e-mail marketingu Click To Tweet Neželena pošta (spam) je identificirana na podlagi značilnosti samega sporočila ali sistema, ki ga pošilja. Vsako e-poštno sporočilo za napake dobi kazenske točke in ko se teh točk nabere dovolj, je sporočilo odstranjeno iz poštnega predala. Sporočilo je na primer kaznovano, če se v naslovu ali vsebini omenja viagra, če je zadeva zapisana z velikimi črkami ali pa vsebuje tri klicaje (bodimo iskreni, kdo še tako komunicira), če je celo sporočilo ena sama slika in podobno. Takšna sporočila pri skoraj vseh naslovnikih sočasno romajo v karanteno.
Clutter, nasprotno, ne ocenjuje samega sporočila, ampak vašo zgodovino branja e-pošte. Zapomni si, če sporočila s takšno zadevo redno ignorirate, če sporočilo pošiljatelja večkrat pobrišete, preden ga odprete, in še cel kup podobnih aktivnosti. Ko vaš e-poštni predal zazna, da sporočilo ustreza vzorcu, ki vas v preteklosti ni zanimal, bo takšno sporočilo skril v ločeno mapo.
Sam sem med preizkusnim obdobjem (to se je končalo 1. 7., sedaj je nova pridobitev na voljo vsem uporabnikom) hitro začel opažati, da ne prejemam več samodejnih odgovorov o odsotnosti. Moj Outlook je kmalu zaznal, da že po zadevi ugotovim, da je naslovnik na dopustu in da takšnih sporočil preprosto ne odpiram. Te dni se v moj e-poštni nabiralnik prebijejo le še redka sporočila te vrste.
In kaj to pomeni za vas (in nas)?
Naslovniki, ki uporabljajo Office 365 ali Outlook, bodo videli vedno manj komercialne pošte (tiste, ki jo redko odprejo) in stopnje odpiranja bodo začele počasi upadati. Seveda se lahko težavi izognete z enim samim ukrepom, ki pa vsekakor ni preprost. Pošiljajte uporabna in zanimiva e-poštna sporočila. Tako bodo vaši prejemniki vajeni odpiranja in prebiranja vaše e-pošte, vi pa boste varni pred oznako pošiljatelja »šare«.
Microsoft napovedal boj e-mail marketingu Click To Tweet Ta cilj bo še posebej velik izziv za tiste, ki redno pošiljamo marketinško e-pošto na široke baze naslovnikov. Zadevi vsake poslane kampanje bo treba posvetiti še več pozornosti, da bomo vzdrževali visoko stopnjo odpiranja. Premisliti bo treba tudi vsa sporočila, ki so poslana na široke skupine naslovnikov. Če sta bila segmentacija prejemnikov in prilagajanje sporočil včeraj še dobra praksa, bosta jutri postala neizogibna.
Na boljšem bomo vsekakor kot prejemniki
Microsoft boja pošiljateljem e-poštnih kampanj ni napovedal kar tako, v bran se je postavil nam, prejemnikom in uporabnikom. Sistem po prvih izkušnjah deluje solidno, s časom pa bo tudi bolje spoznal vsakega od nas in svoje filtre prilagodil našim posameznim navadam. Clutter je tako še en žebelj v krsto nepremišljenega in nekritičnega pošiljanja e-poštnih promocijskih sporočil.
Bolj kot kdajkoli je pomembno, da pošiljate prave informacije pravim ljudem ob pravem času. Click To Tweet Če uporabljate novi Outlook ali Office 365, jutri preverite, ali se je v mapi »Clutter« znašla kakšna e-pošta od sodelavcev ali šefa. Po tem priporočam premislek, kako se boste v svojem marketingu izognili tej novi oviri in kako boste zagotovili, da pošiljate prave informacije pravim ljudem ob pravem času. Takšnih sporočil ne bodo ignorirali, tako kot vi niste našega, ki vas je najverjetneje pripeljal na ta zapis.
Fedja Hvastja
P.S.: Če vas zanima več informacij o preudarnem pošiljanju e-pošte in sistemih, ki so za to prilagojeni, si preberite naš dokument Poznate omejitve e-mail marketinga?
omejitve-email-marketinga