Danes kupci skoraj dve tretjini nakupnega procesa opravijo, še preden sploh kontaktirajo prodajalca. To pomeni, da so tiste potencialne stranke, ki stopijo v fizičen stik z vami, praktično pripravljene na nakup. Ogromno so namreč že raziskale, preden ste vi sploh vedeli, da kar koli kupujejo. Za stik z vami so jih prepričale ali vaše vsebine, ki so dostopne na spletu, ali pa priporočila njihovih prijateljev in znancev, ki imajo izkušnjo z vami. In če nimate v rokavu nič od tega, potem je malo verjetno, da danes “angažirani” kupec stopi v stik z vami.

Zato potrebujete kampanjo za ogrevanje potencialnih strank. Ampak kje začeti? Predvsem je treba izbrati takega ponudnika marketing automationa (MA), ki zna kampanjo peljati tako tehnično kot vsebinsko. S takim pristopom imate najboljše možnosti,  da bo kampanja uspešna in MA koristen.

Morda ste si že ogledali naš video o tem, kaj je namen vsebinskega marketinga in uporabe MA. In kakor si želimo, da bi opisani mehanizem deloval za vse, je dejstvo, da pot do tja ni vedno najbolj enostavna. Kje lahko naletite na zaplete in kaj lahko storite, da bodo rezultati čim boljši?

Najprej, postavite cilje svoje kampanje. Potem naredite načrt, kako jih boste dosegli in poiščite orodje, ki naredi nič manj in nič več kot potrebujete.

Nato morate ugotoviti, kaj ljudje iščejo in jim ponuditi vsebino v primerni obliki – taki, ki jih bo pritegnila k odzivu.

Naslednji nasveti so vam lahko v pomoč:

1. Razvijte like tipičnih kupcev za vaše ciljno občinstvo in ugotovite, kaj so vaši ključni kazalci poslovanja (Key Performance Indicators – KPI)

Ko možni kupci sami raziskujejo in ocenjujejo produkte, lahko vi spremljate, katere informacije iščejo.

2. Naredite načrt za pridobivanje potencialnih strank 

Tržniki in prodajniki naj skupaj začrtajo svoja pričakovanja. Kakšne potencialne stranke naj pripeljejo tržniki? Kako dolgo naj bodo prodajniki v stiku z njimi?

3. Sestavite dobro ekipo 

Zaposlite dobrega pisca, oblikovalca in strokovnjaka za MA – ali pa najemite agencijo, ki ima prave profile za vas. Noben marketinški infomacijski sistem ne more narediti uspešne zgodbe iz slabe vsebine. Raje plačajate malo več za kakovost na nivoju.

4. Upoštevajte pravilo “KISS” (Keep It Simple, Stupid)

Z majhnimi koraki boste sčasoma dosegli velik učinek, na katerega računate. Vaši načrti naj le bodo veliki. Ampak začnite pa z najmanjšim možnim projektom, ki že prinaša rezultate.

5. Sprijaznite se z občasnim neuspehom

To ni nič hudega. Neuspeh namreč ni neuspeh – ampak nova informacija. Ugotovite, kaj v vašem koraku ni delovalo (Si je hitri vodič na vaši spletni strani preneslo le malo ljudi?) in ugotovite, kaj bi bilo treba izboljšati (Morda bi si pa taki ogledali infografiko na kakšnem od družabnih omrežij.).

6. Analizirajte in optimizirajte 

Dobre kampanje so žive kampanje. Se širijo, se krčijo, se prilagajajo trgu. Spremljajte rezultate, bodite prilagodljivi in si upajte tvegati.

Začnite pa s pripravo resnega načrta trženja. Prenesite si naš planer in se pustite pri tem voditi.

In če potrebujete pomoč, se naša ekipa rade volje dobi z vami na kavi.
😉
 
[email protected]