E-mail. Nedvomno. V primeru obeh mojih podjetij (www.frodx.com in www.povejsefu.si) je prav e-mail največji generator spletnega obiska in tudi komunikacijsko sredstvo, s katerim tako ali drugače spodbujamo svoje možne in potencialne stranke k osebnemu oz. fizičnemu stiku. Pravzaprav si v svojih podjetjih sploh ne znam predstavljati primerljive alternative za pridobivanje novih strank. Seveda pa to še ne pomeni, da so e-mail kampanje vse, kar počnemo. Če to ni prvi moj prispevek, ki ga berete na našem blogu, potem veste, o čem govorim.
viri-prometa-FrodX
Kaj pravijo številke?
Ko ugasnemo oglaševanje na Googlu (prikazno omrežje) in promovirane objave na Facebooku, nam tedenske e-novice prinašajo več kot 40 % vsega spletnega obiska. Ko tedenskim e-novicam dodamo dodaten mailing z vabilom na webinar, je že vsak 6. od 10 obiskovalcev na spletni strani nanjo prišel s klikom v e-sporočilu.
Ugotovili smo, da konverzija (anonimni obiskovalci se prijavljajo na e-novice in webinar ali pa prenašajo dokumente z naših strani), ki jo ustvarimo, bistveno preseže obseg vseh tistih, ki se odjavijo z mailing liste in so s tega stališča za nas izgubljeni kot možne stranke. Z vsakim poslanim mailingom izgubimo do 0,3 % adreme. A se ne sekiramo kaj dosti; več kot očitno je, da te ljudi naše vsebine sploh ne zanimajo. Morda jim gredo celo na živce. S takšnimi se nam seveda ni v interesu ukvarjati, zato bi po svoje morali biti celo veseli vsake odjave iz adreme. A običajni marketingar žaluje za vsako odjavo …

Pomembneje je, koliko novih ljudi, ki jih zanimajo vaše vsebine, znate pritegniti do te mere, da se želijo prijaviti na redno dostavo vaših vsebin.

Nam jih uspe dobiti povprečno 10 na delovni dan. Če z dvema mailingoma tedensko zamenjamo 50 nezainteresiranih za 50 zainteresiranih, se potencial za razvoj našega posla veča. Vsaj jaz tako mislim. 😉
konverzije-FrodX
Kaj pa družabna omrežja?
S številkami se je najtežje kregati. In nam statistika kaže zanimiv vzorec. Prisotnost v družabnih omrežjih je aktualnejša za komunikacijo in dobavo vsebin našim ”fanom” kot pa potencialnim strankam, kjer nakupna odločitev še ni dozorela. Te nas ne spremljajo tako aktivno, da bi družabna omrežja lahko bila za njih zadosten komunikacijski kanal. Je pa dejstvo, da prav preko teh uspemo ustvariti začetno zanimanje pri nekom novem. Pogosto prav z aktivnostmi naših ”fanov” v zvezi z našimi objavami. Recimo, da so to neke vrsta mehka priporočila, ki ustvarjajo zanimanje.
In če analiziramo, kako so naše zadovoljne stranke prišle do nas: pred sodelovanjem oz. naročilom smo imeli sestanek, na katerem smo pogledali, kako jim lahko pomagamo pri poslu. Že pred tem so spremljali naše vsebine in imeli nek problem v marketingu (ki pa se ga niso vsi zavedali).
Za sestanek smo morali vzpostaviti zaupanje, kar smo dosegli s koristnimi vsebinami po e-mailu. Rednimi in zanimivimi – ampak predvsem koristnimi.
Ja, e-mail je res najboljše orodje. Vendar le, če pošiljaš e-maile, ki si jih potencialne stranke želijo dobiti in prebrati.
 
[email protected]
Ps:
Slabe e-mail kampanje z vsebinami, ki jih potencialne stranke ne potrebujejo, vam res naredijo škodo. Poznavanje konteksta je bistvenega pomena. Tule smo nekaj več zapisali o tem:
omejitve-email-marketinga