Menim, da digitalizacija marketinga prinaša 3 ključne spremembe. Prva je zagotovo ta, da se zdaj vse da meriti. Ne samo oglasi in kliki nanje. Merimo lahko sleherno aktivnost posameznika, ki ga želimo nagovoriti. Da, posameznika!
Druga sprememba, ki jo je digitalizacija prinesla v marketing, pa je možnost personalizacije. Če res sledimo posamezniku, potem znamo precej dobro ugotoviti njegovo zanimanje, njegove potrebe, njegovo razpoloženje, njegove nakupne momente. Še več, če znamo vse to ugotoviti, potem je cilj tržnikov, kako vsakega od teh dejavnikov spodbujati. Pri vsakem posamezniku. V digitalnem okolju.
Merimo lahko sleherno aktivnost posameznika, ki ga želimo nagovoriti. Click To Tweet Marketing in prodaja sta postala neločljivo povezana – to je tretja sprememba. Sleherna marketinška aktivnost bo vodila k prodaji. Uspešnost marketinga se bo (bolj ali manj) merila izključno v izplenu samopostrežne prodaje in v ustvarjenih povpraševanjih.
Namenoma se želim s primerom, ki mi bo pomagal razložiti zgornje trditve, odmakniti od spleta kot tipičnega okolja marketing automationa in digitalnih marketingarjev. Predvsem zato, da spodbudim zavedanje, kaj vse smo danes že digitalizirali in kako težko je danes govoriti o omni-channel komunikaciji s strankami. Poglejmo TV!
Pri nas doma imamo T2-optiko in seveda tudi T2-televizijo. Digitalno televizijo, kot jo ima verjetno velika večina slovenskih gospodinjstev v letu 2015. Tehnologija, ki mi omogoča spremljanje TV-vsebin, je praktično enaka kot tehnologija, ki jo uporabljamo za iskanje vsebin po spletu. Le namenske naprave so vmes. Tipkovnico, miško, zaslon na dotik je zamenjal daljinec. Tudi tega morda nekoč zamenjamo z gesture/voice krmilnikom, vendar to ni bistveno. Bistveno je to, da T2 natanko ve, kaj, kdaj in kako pri nas doma gledamo TV! Imamo zanimiv vzorec gledanja TV. Bolj ali manj vse, kar je iz zakladnice vsebin T2, gledamo na časovni zamik. Skoraj nič ali pa precej redko gledamo vsebine z rednega sporeda.
Sleherna marketinška aktivnost bo vodila k prodaji. Click To Tweet Druga za tržnike pomembna ugotovitev pa bi bila, kaj gledamo. Zagotovo se največji del časa vrti košarka, ker moj sin spremlja vse možne košarkarske lige, ki jih prenaša naših 12 športnih programov. Sledijo tipične najstniške nanizanke na Foxu in Simpsonovi. Del časa je daljinec tudi moj. Mene zanimajo zgolj informativne oddaje in občasno kak dokumentarec. Sem ter tja pogledamo tudi kak film in T2 zelo dobro ve, kakšni filmi so nam všeč in kdaj si vzamemo čas za film. Glede na čas gledanja bi znali predvideti, kdo od družinskih članov si ga je ogledal.
Se strinjate, da bi že na osnovi tega T2 lahko sklepal, kateri oglasi bodo pritegnili več naše pozornosti in kaj nas verjetno sploh ne zanima? Je tako? Verjetno nas (izključno nas!) ob tehnologiji, ki je danes na voljo, ne bi bilo težko nagovarjati z oglasi, za katere se predvideva, da nas morda zanimajo. Reklama za vstopnice za Olimpijo v Stožicah s Crveno Zvezdo bi na našega Blaža naredila vtis, na gledalko, ki z Blaževo vnetostjo za košarko spremlja vse možne kuharske oddaje, pač ne. Blaž bi jih celo naročil, če bi na daljincu obstajal gumb »Naroči«.
Nič od tega ni znanstvena fantastika. Pravzaprav niti ni tako zelo daleč od realnosti. V Angliji že danes lahko gledate dirko formule 1 tako, da na svojem daljincu izberete kamero, s katero boste spremljali dirko. Ne le da sami določate čas, ko si boste ogledali dirko. S pomočjo svojega daljinca ste tudi sami svoj režiser. Ponudnik vsebin ne ve le tega, da ste ljubitelj formule, ve celo to, katero moštvo oz. dirkač vam je najljubši in na katere znamke z njegovega avtomobila ste se morda navadili. Se vam zdi, da je personalizacija oglasov in gumb »Naroči« na daljincu še vedno tako zelo daleč? To je v resnici le še majhen korak naprej od tega, kar zdaj že imamo in uporabljamo.
S pomočjo svojega daljinca ste sami svoj režiser. Click To Tweet Resnica pa je, da še veliko več vedo o nas in še več bi lahko izvedeli … Da bi nas še bolj angažirali pred TV, bi nam morali znati predlagati/ponuditi vsebine, za katere predvidevajo, da nas bodo zanimale. Več časa, ko bomo z njimi, več časa bodo imeli, da nam lahko nekaj prodajo. Glede na to, da nam isti ponudnik zagotavlja tudi dostop do vsebin na spletu, si še dodatno lahko zagotovi podatke o tem, kako me učinkoviteje nagovoriti. Da ne ustrašim koga po nepotrebnem, ne bom razpredal, kako si lahko pomagajo pri personalizaciji in 1:1 nagovoru, če povem, da mi isti ponudnik zagotavlja tudi fiksno in mobilno telefonijo.
Jojmene, mi smo se pa piškotkov bali …
 
[email protected]