Pretekli vikend sva s sinom preživela v Bovcu. Fanta sem peljal na golf turnir in kot se spodobi, sva prišla dan prej, da sva odigrala trening rundo. Po odigrani igri sva si privoščila pijačo v klubski hiši, kjer sva se kasneje pridružila druščini domačinov, ki so bili že par kozarcev pred nama. Beseda je nanesla besedo in moral sem povedati, s čim se ukvarjam (Mimogrede, moji otroci so še vedno v zadregi, ko morajo v šoli/vrtcu pojasniti, s čim se ukvarja oče. Blagor otrokom kuharjev, zdravnikov, avtomehanikov …).

Ko sem rekel, da učim tržiti v svetu, kjer marketing ne deluje več, je zaropotal možakar, lastnik enega od kampov v Bovcu. Začel je naštevati vse svoje letošnje marketinške aktivnosti, a ima vseeno vsaj 30 % manjšo realizacijo, kljub temu, da je imel pred pričetkom sezone 20 % več rezervacij kot preteklo leto in da mu 90 % nočitev prinesejo redni gostje. »Uničile so me vremenske napovedi iz Ljubljane! Pa sploh ni bilo potem nikoli dežja. Plavala je vsa Slovenija, v Bovcu pa sonce.« Nekaj časa sem počakal, da se je možakar izkašljal, potem pa sem mu zastavil par vprašanj. Kot vedno sem tudi tokrat ugotovil, da ljudje naredijo vse, le s problemom se nočejo soočiti … Ljudje naredijo vse, le s problemom se nočejo soočiti. Včasih pomaga pogled od zunaj. Click To Tweet Možak ima sila enostavno težavo. Svoje obstoječe stranke, še bolje stranke, ki so že podale rezervacijo, mora prepričati, da matematični modeli vremenskega napovedovanja vselej ne držijo in da lokalno vreme v tej čudoviti dolini »deluje drugače«. Začela sva s tem, koliko stroška prinese en gost njegovemu kampu. Kaj hitro sva ugotovila, da nič. V kampih so bolj ali manj vsi stroški fiksni, saj moraš za funkcioniranje kampa izvajati enake funkcije – če je kamp na pol prazen ali poln. Torej je tu bolj vprašanje, koliko lahko zaslužiš z odprtim kampom. Je bolje imeti prazen kamp, ker bi po napovedi iz Ljubljane lahko padal dež za vikend, ali povedati, da bo kampiranje brezplačno, če bo navkljub drugačni lokalni vremenski napovedi deževalo?

Svetoval sem mu takole: »Če ste prepričani, da bovški modreci, ki že 80 in več let živijo v dolini, znajo mikrovreme natančneje napovedovati in vi v četrtek veste, da ta vikend ne bo dežja, potem naj bo ves marketing za vaše redne goste in tudi tiste nove z rezervacijami iz predsezone usmerjen predvsem v vremensko napoved domačinov. To naj bo vaše ključno sporočilo vsak četrtek. Če boste dali zagotovilo zanjo in bo v primeru dežja kampiranje brezplačno ali pa cena bistveno znižana, je to vremenska napoved, ki ji bomo potrošniki verjeli. Zagotovo pa ji ne bomo zamerili, če kdaj ne bo najbolj točna.«

Odvetniki ne zastopajo samih sebe in zdravniki hodijo k drugim zdravnikom. Ko mi razvijamo lastne storitve in procese, tudi vprašamo zunanje ljudi, ki jim zaupamo. Ko mi razvijamo lastne storitve in procese, tudi vprašamo zunanje ljudi, ki jim zaupamo. Pa vi? Click To Tweet Pri strateškem odločanju največjo nevarnost predstavlja navada – rutina, ki sprejema, da so ene stvari nespremenljive in da se na druge ne da vplivati.
 Še vsak, ki je k nam prišel na neobvezujočo kavo, je dobil zanimiv svež pogled na svoje težave in rešitve. Eni so že stranke, drugi pa mogoče še bodo.

[email protected]